Hallo Van Oostenrijk: Aankomst en First Impressions (II )


   Door Susanne PacherFinally op ongeveer middag tijd kwam ik in mijn eigen stad en nam een snelle draai rond het centrum. Weiz is een district van hoofdstad met een bevolking van ongeveer 9000 mensen, en het ligt ongeveer 25 km van de Graz, Austria de tweede grootste stad. Het verbaast me altijd dat als ik vragen Noord-Amerikanen over Oostenrijk ze lijken allemaal naar Wenen en Salzburg weten, en sommigen van hen hebben gehoord van Innsbruck, maar heel weinig mensen daadwerkelijk hebben gehoord van Graz, hoewel met een bevolking van ongeveer 250.000 mensen het is Austria op een na grootste stedelijk centrum.

Weiz op zich is een industriële stad die gedurende vele jaren was opgebouwd rond het ELIN, een productiebedrijf dat elektrisch materiaal produceert, zoals transformatoren en generatoren voor waterkracht productie van elektriciteit. In de afgelopen jaren, een Canadees bedrijf genaamd Magna International, opgericht door Frank Stronach, een voormalig inwoner van Weiz, heeft meerdere fabrieken gebouwd in het gebied. Magna is de grootste auto-onderdelen leverancier in de wereld, en Frank Stronach wordt beschouwd als een van de (Canadas en Austrias) ondernemerschap grootste succesverhalen. Door deze productie werkgelegenheid heeft Weiz een tamelijk dynamische en welvarende regionaal centrum en vele nieuwe ontwikkelingen in de binnenstad getuigen van dit feit.

Het algemene gevoel van de stad had hetzelfde gebleven dus na aan mijn eerste nieuwsgierigheid ik reed naar het huis van mijn brother op de rand van de stad waar mijn zuster-in-law Anneliese verwelkomde mij, mijn broer Ewald was nog aan het werk. Het was geweldig om haar weer te zien, ook al hadden we onlangs zien elkaar in november van 2006 op het eiland Tenerife, waar mijn man en ik was gegaan over een gezamenlijke vakantie met mijn broer en zuster-in-law. Na afwikkeling van in-en uitpakken van mijn koffer gingen we voor een korte wandeling naar het centrum wat boodschappen doen en verstrikt geraakt in een grote onweersbui. Dus we zitten in een klein cafe in Weizvoetgangerszone genaamd “Weberhaus” en wachtte de stortbui.

In de avond had ik een reünie met mijn broer zo goed en we begonnen inhaalslag op alle nieuws. Ongeveer 11 pm Ik heb een beetje moe en jetlag begon me te slaan, dus ik ging op weg naar bed op te rusten voor vandaag omdat we vroeg plannen hadden. Helder en vroeg om 8 uur Ewald, Anneliese en ik links om wat inkopen te doen in de nabijgelegen stad Gleisdorf, de tweede grootste stad in het district Weiz. We gingen voor een mooie wandeling met de hond en wandelden door de markt van de farmers waar ik bewondering voor alle soorten van lokaal geteelde groenten, fruit, zelfgemaakte brood, en een typisch Oostenrijkse specialiteit: gerookte varkensvlees.

Oostenrijk heeft een lange traditie gewortelde de landbouw en de landbouw, hoewel alleen het verstrekken van ongeveer 5 van de werkgelegenheid in het land, is nog steeds een belangrijke traditie, met name in de zeer vruchtbare gebied van Oost-Stiermarken. Mensen gaan winkelen om de paar dagen en veel van hen daadwerkelijk proberen om lokale producten en vlees te kopen in de plaatselijke wekelijkse markt op woensdag en zaterdag. Grote supermarkten en tv-diners bij lange na niet zo populair als in Noord-Amerika, en veel mensen nog steeds voor te bereiden home-made food vanaf nul, met behulp van en actief zoeken van lokale ingrediënten. En mijn broer is een chef-kok, en vandaag was zijn verjaardag eten, dus hij was op jacht naar een aantal speciale verse ingrediënten.

Na Gleisdorf we ook uitgecheckt de boeren markt in mijn woonplaats Weiz dat was een beetje kleiner. Ik nam de gelegenheid om een aantal videoclips van het centrale plein van mijn woonplaats te schieten en de omliggende gebouwen die gaan terug tot de 17de eeuw. De oude kerk, de zogenaamde Taborkirche, dateert zelfs terug naar de 1100S, werd gebouwd in de Romaanse stijl en is gewijd aan de heilige Thomas van Canterbury. Sommige oude Romeinse grafstenen worden tentoongesteld in de kerk werf, een indicatie dat dit gebied al werd geregeld ongeveer twee millennia geleden door de Romeinen, en zelfs in de buurt opgravingen tonen dat er menselijke bewoning hier in de pre-Romeinse tijd. Andere opgravingen in de provincie Stiermarken hebben opgegraven bewijs dat er menselijke nederzettingen dateren hier vele tienduizenden jaren geleden. Een gebied met veel geschiedenis

We hadden met succes afgerond onze shopping trip en mijn broer begonnen met het koken, terwijl Anneliese en ik besloot te gaan op een lokale wandeling naar de zogenaamde Kleine Raabklamm (Small Raab Gorge) en de Brental (Bear Valley). Zoals de meeste van Oostenrijk, Oost-Stiermarken met zijn glooiende heuvels, bossen, rivieren en beken is gewoon voorbestemd om te wandelen, en we genoten van onze wandeling van 1,5 uur Mitterdorf door het dal van de rivier de Raab. De Raab is een belangrijke rivier in het gebied dat uiteindelijk uitmondt in de Donau en in de Zwarte Zee. Een prachtig wandelen / fietsen parcours bracht ons door bossen en groene weiden in het dal van een andere zijrivier de Brental, die erop kunnen wijzen dat deze vallei bewoond werd op een gegeven moment door beren.

Het interessante aan dit gebied is dat er een aantal heilige huisjes, en een in het bijzonder wordt verondersteld ter gelegenheid van het graf van honderden mensen die stierven tijdens de late jaren 1400 van de Black Plague. Sinds ik een kind was, deze donkere bosrijke gebied dat moest de laatste rustplaats van honderden mensen worden uit meer dan 500 jaar geleden heeft mij geboeid, en zelfs vandaag de dag een bezoek aan deze plek gestuurd rillingen op mijn rug.

Onze serene wandeling voortgezet en kort nadat we hadden een verhoogde nok aan de zuidwestelijke kant van Weiz bereikbaar vanaf waar we hadden een prachtig uitzicht op de hele regio. Weizmeest prominente gebouw is de Weizbergkirche, een barokke kerk op de heuvel Weizberg dat kan worden gezien voor kilometers, terwijl de stad spreidt zich uit in de vallei beneden. De hele scène wordt omkaderd door een amfitheater van bergen met een hoogte van ongeveer 800 tot 1000 meter.

Er was nog een beetje tijd over voor onze plannen voor het diner, dus ik sprong in mijn kleine huurauto voor een land rijden tour. Ik ging langs het dorp van Gutenberg en de Goller Berg aan de ontginning dorp Arzberg die vroeger een locatie voor zilver en zink mijnbouw. Vandaag een mijnbouw didactisch parcours weergeven lokale mineralen en mijnbouw een tunnel voor het publiek kennismaken met de mijnbouw geschiedenis van deze kleine stad. Arzberg is ook een van de toegangen tot de Raabklamm (de Raab River Gorge), de langste rivier kloof van Oostenrijk. Ik keerde terug naar Weiz via de bergweg aan de oostzijde van de rivier, naast de kalkstenen kliffen van de Gsser berg.

Na een verfrissende douche was het tijd voor onze kleine verjaardagsfeestje, en onze vrienden Luis en Isabella was aangekomen. Samen met mijn broer en zuster-in-law dit echtpaar had ons bezocht in 2005 en ik uitgebreid verslag van onze Toronto avonturen. Annelieses niece man en zoon ook bij ons en kregen we klaar voor een prachtige vijf-gangen diner bereid door mijn broer Ewald, de deskundige kok.

Iedereen genoten van de geweldige maaltijd en we zaten samen tot ongeveer 10.30 uur, lachen, het uitwisselen van verhalen. De kleine jongen en de hond van mijn brothers vrienden werden op de bank en we hadden allemaal een fantastische tijd. Een lange nacht van de besprekingen tot 2:30 gevolgd omdat ik moest inhalen op alles wat met Ewald. Maar toen was het tijd om te gaan om daar morgen (goed slapen, eigenlijk vandaag) zijn we van plan nog een wandeling, en ik zal zeker behoefte enkele rest.Susanne Pacher krijgen is de uitgever van http://www.travelandtransitions.com, een web portal voor reizen onconventionele cross-culturele verbindingen. Check out onze GRATIS e-boeken over reizen .

This entry was posted in Leisure and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.